Denken in oplossingen

Ernestas Vaičius | Trainee Commercie

Het DFG traineeship biedt een unieke kans om in drie jaar tijd in verschillende functies en bedrijven te werken en zo veel ervaring op te doen. Dit alles onder professionele begeleiding én met de zekerheid van een vaste baan aan het eind van het traineeship. Lees hieronder het verhaal van Ernestas en ontdek wat het traineeship hem tot nu toe heeft gebracht en wat de volgende uitdagingen zijn.

Naam: Ernestas Vaičius

Functie: Commercieel Trainee bij Dutch Flower Group (DFG)

Opleiding: International Business

Bedrijf: The Floral Connection (TFC)

Wat houdt jouw werk precies in?

“Ik werk nu als junior key accountmanager, waar ik verantwoordelijk ben voor twee grote klanten van TFC. Mijn dagelijkse taken bestaan uit het maken van calculaties en offertes, en ik heb bijna dagelijks contact met onze klanten. Daarnaast ben ik betrokken bij productontwikkeling, waarbij ik samen met collega’s van andere afdelingen kijk hoe we de kwaliteit van onze producten verder kunnen verbeteren om nog beter aan de wensen van de klant te voldoen. Ook werk ik aan projecten om de klantervaring te optimaliseren.”

Wat vind je leuk aan jouw functie?

“Werken met twee grote klanten in plaats van veel kleinere vind ik echt leuk. Zo leer ik de klantbehoeftes goed kennen en kan ik zelfstandig voor hen aan de slag. Het sociale aspect van de functie past me goed; ik vind het fijn om met verschillende afdelingen te schakelen. De projecten waaraan ik deelneem zijn ook interessant, en ik heb laten weten dat ik in de toekomst graag nog meer projecten zou willen doen.”

Hoe bevalt het bij The Floral Connection (TFC)?

“TFC is een super leuk bedrijf waar ik me prettig voel. Mijn manager geeft me veel vrijheid om mijn eigen tijd in te delen en om projecten te kiezen die me interesseren. Soms krijg ik opdrachten met deadlines en dan ben ik zelf verantwoordelijk om alles op tijd en goed af te ronden. De flexibiliteit hier is echt top. Zelfstandig mijn werk doen is belangrijk voor mij, en dat kan hier goed. De sfeer in het bedrijf is ook goed; de collega’s zijn gezellig en we doen vaak leuke dingen samen na werktijd. Onlangs gingen we bijvoorbeeld met een boot varen in Amsterdam met een paar biertjes erbij, en we zijn ook al eens gaan karten.”

“Het traineeship is waardevol voor mij, omdat ik drie jaar de tijd heb om van alles te proberen en verschillende afdelingen en bedrijven te ervaren.”

Ernestas Vaičius

Wat heb je bij TFC geleerd?

“Ik heb vooral geleerd om in oplossingen te denken en snel te schakelen. Bijvoorbeeld als we net niet genoeg van de juiste bloemen hebben voor een order. Dan is er geen tijd te verliezen, want productie staat klaar en moet ik snel een beslissing nemen, wat best spannend kan zijn. We doen altijd ons best om de klanten op tijd te leveren met bloemen van goede kwaliteit. Ook heb ik geleerd om alles dubbel te checken. Dingen gaan niet vanzelf goed; je moet proactief blijven en soms nog een keer controleren.”

Wat heeft het traineeship je tot nu toe gebracht?

“Bij TFC heb ik heel snel goed Nederlands leren spreken. Oorspronkelijk kom ik uit Litouwen, maar ik heb in Nederland gestudeerd. Ik begreep de taal al wel, maar spreken ging nog niet zo goed. Nu gaat dat prima, en daar ben ik echt blij mee. Het traineeship heeft me ook geleerd hoe belangrijk goede communicatie is, zowel richting klanten als intern met collega’s. Het is vaak waardevol om dingen vanuit een ander perspectief te bekijken en out of the box te denken. Hoewel dit misschien vanzelfsprekend lijkt, heb ik gemerkt dat het echt een verschil maakt als je dit dagelijks toepast.”

In het DFG traineeship programma wissel je elk jaar van bedrijf. Wat wordt jouw volgende functie?

“In september ben ik begonnen bij OZ Hami, waar ik verder ga in de commercie, maar dan meer gericht op inkoop en projecten. Dit is voor mij erg waardevol, omdat ik alle vakgebieden wil uitproberen. Voor DFG is het ook een pluspunt, omdat ik straks na 3 jaar traineeship ervaring in verschillende functies heb en deze ervaring kan combineren. Een win-win situatie dus!”

Heb je al een beeld welke kant je na het traineeship van 3 jaar op zou willen?

“Ik zou uiteindelijk graag meer bezig willen zijn met analyses en het verbeteren van processen. Daarom ga ik dit najaar ook starten met een pre-master. Wat ik precies wil doen, weet ik nog niet helemaal. Dat is ook de reden waarom ik voor dit traineeship heb gekozen. Ik weet dat ik iets in commercie wil, maar of ik sales, inkoop of projectmanagement het leukste vind, moet ik nog ontdekken.