Passie voor business control

Jasper Okkerse | Trainee Finance

Het DFG traineeship biedt een unieke kans om in drie jaar tijd in verschillende functies en bedrijven te werken en zo veel ervaring op te doen. Dit alles onder professionele begeleiding én met de zekerheid van een vaste baan aan het eind van het traineeship. Lees hieronder het verhaal van Jasper en ontdek wat het traineeship hem tot nu toe heeft gebracht en wat de volgende uitdagingen zijn.

Naam: Jasper Okkerse

Functie: Finance Trainee bij Dutch Flower Group (DFG)

Opleiding: Tuinbouw & Agri Business bij InHolland, afstudeerrichting bedrijfseconomie

Bedrijf: OZ Hami en nu net gestart bij SuperFlora

Wat houdt jouw werk precies in?

“Als Junior Business Controller op de finance-afdeling houd ik me bezig met business control. In deze rol zit je tussen finance en de business in. Terwijl mijn finance-collega’s werken aan crediteuren- en debiteurenadministratie, maandafsluitingen en facturen, analyseer ik de data die daaruit voortkomt. Elke week maak ik een rapportage over KPI’s zoals de omzet, verkochte stelen en hoeveelheid colli. PowerBI is mijn belangrijkste tool voor het verzamelen van informatie, en bij OZ Hami zijn we hier al behoorlijk ver mee.”

Wat vind je leuk aan jouw functie?

“Ik vind het leuk om andere afdelingen van informatie te voorzien, zodat zij beter beslissingen kunnen nemen, verbeteringen kunnen doorvoeren of strategieën kunnen ontwikkelen. Ook geniet ik van analytisch werk. Ik zorg ervoor dat ik alles goed begrijp voordat ik mijn informatie deel binnen de organisatie.”

Hoe bevalt het bij OZ Hami?

“Het is hier op de afdeling heel gezellig. In het begin moest ik even wennen, maar nu kan ik veel lol maken met mijn collega’s. De sfeer is gelukkig niet alleen maar serieus. Ook in de rest van het bedrijf is de sfeer goed. Vanuit business control zie je veel collega’s van andere afdelingen, dus ik maak vaak een kort praatje. OZ Hami heeft een platte structuur; onze CFO is altijd aanspreekbaar en we lunchen vaak samen. Ondanks zijn ervaring en kennis, voelt de omgang gelijkwaardig en dat is prettig.”

Wat heb je tot nu toe geleerd?

“Omdat dit mijn eerste baan is, was alles in de eerste maanden nieuw voor mij. Wat ik niet had verwacht, is dat ik al een maand na mijn opleiding mee zou werken aan het maken van budgetten en berekeningen voor de directie. Deze werkzaamheden hebben best veel impact. Ik vind het geweldig dat ik meteen dat vertrouwen kreeg; het heeft me veel geleerd en mijn verantwoordelijkheidsgevoel vergroot.”

“Het traineeship liet me snel ontdekken waar mijn passie binnen Finance ligt. Mijn doel is om een ervaren senior business controller te worden. Het is leuk om elk jaar te wisselen en bij een ander DFG-bedrijf weer nieuwe ervaringen op te doen.”

Jasper Okkerse

Wat heeft het traineeship je tot nu toe gebracht?

“In Finance heb je meerdere disciplines, waaronder boekhouding en financial control, maar ook business control, waar je vooral data analyseert en advies geeft. Ik ben blij dat ik snel ontdekte dat ik meer geïnteresseerd ben in analytisch werk dan in administratieve taken en dat mijn voorkeur dus echt bij business control ligt. Ik wil me graag verder ontwikkelen in dit vakgebied.”

In het DFG traineeship programma wissel je elk jaar van bedrijf. Wat wordt jouw volgende functie?

“Begin september ben ik bij SuperFlora gestart als Business Controller. SuperFlora is een jonge organisatie, dus ik ben benieuwd naar de sfeer. SuperFlora is actief op een andere markt dan OZ Hami, waardoor de processen ook heel anders zijn. Ik kijk ernaar uit om nieuwe kennis en ervaring op te doen.”

Heb je al een beeld welke kant je na het traineeship van 3 jaar op zou willen?

“Ik voel me goed op mijn plek in business control. Ik vind het leuk om in een adviserende rol betrokken te zijn bij het management. Dit vak biedt veel groeimogelijkheden en variatie, vooral omdat je binnen verschillende bedrijven veel kunt leren over diverse processen en afwisselende projecten kunt doen. Met meer ervaring kun je zelf projecten opzetten en de directie strategisch adviseren, wat ik erg interessant vind. Mijn ambitie voor nu is om een ervaren senior business controller te worden met uitgebreide kennis van bedrijfsprocessen.”

Wat kan er nog beter in het traineeship?

“Ik ben heel tevreden over hoe mijn eerste jaar is verlopen. Als verbeterpunt zou het goed zijn om intern nog beter uit te leggen wat een traineeship precies inhoudt. Vaak denken collega’s dat ik nog studeer of stage loop, terwijl ik mijn opleiding al heb afgerond en het traineeship de volgende stap in mijn carrière is. Dit komt waarschijnlijk omdat het traineeship nog vrij nieuw is binnen DFG. Ik verwacht dat het de komende maanden beter bekend zal worden bij alle collega’s, nu alle trainees binnen DFG wisselen van bedrijf.”